Fizik Tedavi
Kayropraktik
Nörolojik Hastalıklar
Spazm Tedavisi
Siyatik Sinir Sıkışması Tedavisi
Schroth Tedavi (Skolyoz Tedavisi)
Romatolojik Hastalıklar
Reformer (Aletli) Pilates
Pediatrik Hastalıklar
Ortopedik Hastalıklar
Omuz Ağrısı Tedavisi
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Migren Tedavisi
Manuel Terapi
Lenfödem Tedavisi
Klinik Pilates
Gtos terapi
Diz Ağrısı Tedavisi
Hamile Pilates
Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi
Fibromiyalji
Klinik Pilates
KLİNİK PİLATES
Pilates metodu 1900’lu yılların başında Joseph H. Pilates tarafından geliştirişmiş olup 1.Dünya Savaş’ında yaralıların daha hızlı iyileşebilmesi ve sağlıklı olanların yaralanmalardan korunması amacıyla kullanılmış olan egzersizler bütünüdür. Pilates klinikte terapatik egzersiz olarak kullanılmaktadır.2000’li yılların başında ise Avusturalya’lı fizyoterapistlerce Pilates Enstitüsü kurularak, pilates egzersizleri kliniğe uyumlu hale getirilmiş ve yönteme ‘Klinik Pilates’ adı verilmiştir. Klinikpilates egzersizleri, merkezi sütundan kaynaklanan hareketle kinestetik farkındalığı geliştirmeyi amaçlayan zihin ve vücudu birleştiren multidisipliner bir tedavi yöntemidir.
Klinik Pilates egzersizleri esnekliği, normal eklem hareketini, kas gücünü, enduransını, kardio-respiratuar durumu artırırken, motivasyonu odaklanmayı, fiziksel ve mental olarak iyileşmeyi sağlamaktadır.Pilates prensiplerinin doğru kullanımıyla core stabilizasyon kontrol edilirken yani lumbopelvik bölge stabilitesi sağlanırken aynı zamanda statik ve dinamik postürü, ekstemite kullanımını, vücut farkındalığını ve statik ve dinamik dengeyidegeliştirmektedir. Core stabilizasyonu sağlamak için solunum çok önemli bir faktördür. Bu sayede diyaframın doğru kullanımıda öğrenilir.
Klinik Pilates farklı hastalık gruplarında da kullanılmaktadır. Başta bel ağrısı olmak üzere boyun ağrısı, postür bozuklukları, ortopedik yaralanmalar, nörolojik problemler(Multiple skleroz, Parkinson), romatolojik problemler, osteoporoz, osteoartrit, skolyoz, hiperlordoz, kifoz ve gebelik gibi spesifik durumlarda da kullanılmaktadır.
Ayrıca pilates egzersizleri pelvik taban kaslarını her egzersizde çalıştırdığı için, stres ürinerinkontinanstedavasinde de kullanılmaktadır.
Klinikpilates, ağrıyı azaltmada, genel sağlığı esnekliği ve propriosepsiyonu geliştirmede etkili bir yöntemdir.
Temelinde; bilimsel çalışmalar ile kanıtlanan terapatik egzersizler bulunmaktadır ve 8 ana prensibi vardır.
KLİNİK PİLATES’İN 8 TEMEL PRENSİBİ VARDIR.
Konsantrasyon prensibi
Solunum prensibi
Merkezde odaklanma
Kontrol prensibi
Kararlılık prensibi
Hareketlerde akışkanlık
İzolasyon prensibi
Rutin
NEDEN PİLATES YAPILMALIDIR ?
Kaslarınız , kemiklerinizi ve ligamanlarınızı koruyan bir zırh gibidir. Bunun için kaslarınız ne kadar güçlü olursa yaralanma ya da sakatlanma olasılığınız o kadar azalır
Pilates direnç egzersizleri ile uygulandığı zaman kemik yoğunluğunuzu arttırır . Direnç egzersizlerinde kaslar kemiklere asılarak gerilim yarattıkları için kemikler güçlenir.
Aynı zamanda doğru kas gruplarını çalıştırarak postürünüzünde iyileşmesini ve düzelmesini sağlar .
Pilates genellikle kozmetik açıdan ele alınsa da aslında bir çeşit konservatif tedavi yöntemidir.
Bunun yanı sıra kasları teker teker çalıştırarak zayıf olanların kasların güçlenmesine, kaybedilen gücün geri kazanılmasına ve tüm vücutta denge ve koordinasyonun oluşmasını sağlar.
Günlük yaşam aktivitelerinizi daha rahat ve ağrısız bir şekilde yapılmasına yardımcı rolü olduğunu unutmamak gerekir .
Ancak bunlarla birlikte bir diğer önemli detay da pilates hareketlerinin uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapılmasıdır. Bunun için fizyoterapistinize danışmayı unutmayınız .Merkezimizde fizyoterapist eşliğinde klinik pilates yaptırılmaktadır.
KLİNİK PİLATES KİMLERE YAPILIR?
Kifoz, Lordoz,Skolyoz gibi omurga problemleri
Bel Fıtığı,
Boyun Fıtığı,
Duruş Bozuklukları
Diz Sakatlanmaları ( Menisküs, Ön Çapraz Bağ, Patellafemoral Ağrı Sendromu vb.)
Ayak – Ayak Bileği Problemleri
Ortopedik Ameliyat Öncesi - Sonrası Rehabilitasyon
Bazı Nörolojik Hastalıkların Rehabilitasyonda Kuvvetlendirme Amaçlı
DİKKAT EDİLMELİDİR Kİ;Geleneksek pilates alanında bulunan egzersiz kombinasyonları oldukça fazladır bu nedenle her egzersizin bireye uygunluğu değişmektedir. Her bireyin anatomik ve fizyolojik olarak değerlendirlip kişiye uygun egzersiz reçetesi hazırlanması Klinik Pilateskapsamındadır.Pilates, doğru ve uzman kişiler tarafından, bireyin ihtiyaçlarına göre tasarlanmaz ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek bir yöntemdir. Özellikle doktor tanısı olan kişilerin kesinlikle fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapması önemlidir.